2022-04-15 kl. 15:47 av Lena Nordström
Information och råd till uppfödare av Helig Birma samt för dem som vill bli uppfödare eller avelshaneägare.
Flera frågor behöver du fundera över innan du överväger att ta din första kull eller erbjuda en hane till avel. Med tidens gång kommer alltmer formella krav på en uppfödare. Kraven kommer från kattförbunden samt myndigheter och EU. Många myndigheter är numera inkopplade direkt på smådjursuppfödning av katt. Syftet med dessa fyra artiklar är att ge vägledning vad man bör tänka på innan man startar sin avel. Kunskapen är ovärderlig och ett bra sätt är att läsa in detta innan man startar sin avel. Text runt avel och inavelsgrad är hämtad från källor som har kontroll i dessa frågor.
Vad är det som gör att du vill att din katthona ska ha ungar? Det är nog den första frågan du ska ställa dig. Att honorna mår bättre av att få kattungar innan de kastreras finns det inget belägg eller forskning som stödjer. Det är inte alltid lätt att vara uppfödare, det för med sig både glädje och sorg även om det glädjande nog går bra för det mesta. Innan man startar med uppfödning bör man lära sig så mycket som möjligt om sin ras. Att ha satt sig in i genetikens grunder är också en bra förutsättning för att lyckas. Kattuppfödning är inte bara "vilken färg" man kan få. Man blir aldrig fullärd men det är mycket bra att ha tagit till sig så mycket som möjligt innan. Starta försiktigt.
Beräkna ungefärligt datum för förlossning baserat på parningsdatum.
Normal dräktighet är 65 - 70 dagar.
Ingen födsel är den andra lik och samma kattmamma kan också uppträda olika vid olika födslar. Det är viktigt att veta att man inte ska vänta för länge med att kontakta veterinär om man tycker att det uppstår problem. Jordbruksverket har på sin sida rekommendationer hur man sköter sin katt.
Att äga en avelshane är många gånger ingen dans på rosor. Det kräver en ängels tålamod samt ett starkt psyke. Man ska veta att: blir det fina barn så beror det enbart på mamman och blir det dåligt så beror det naturligtvis på hankatten. Är man medveten om det så är det bara att starta den långa vandringen innan det blir kattungar första gången……
I Sverige finns det det ett stort register med stamtavlor. Liknande finns också i övriga nordiska länder. Helt världsomspännande finns det också ett register men detta är på frivillig basis. De andra stamtavleregistren styrs av de officiella kattorganisationerna.
UPPFÖDNING - här finns blanketter, länkar mm
Dessa länkar leder direkt in till information eller möjlighet att testa din katt för olika saker. Vi väljer att lägga länkar på ett enda ställe så dessa alltid är aktuella.